O NAS

Akvarij Piran je del Centra znanosti UP, ki združuje enote, namenjene predstavitvi znanstveno-raziskovalnega dela Univerze na Primorskem širši javnosti. V akvariju se tako lahko potopite v podmorski svet Severnega Jadrana, v Arheološkem parku Simonov zaliv pa si lahko ogledate kako je življenje na našem območju potekalo nekoč.

V vseh enotah so dobrodošli tako posamezniki kot skupine, obiski so posebno prilagojeni obiskom osnovnih in srednjih šol.

V Akvariju Piran se boste pobližje spoznali z edinstvenim podmorskim svetom Severnega Jadrana. V njem domuje okoli 140 različnih vrst organizmov, med katerimi so številčno najbolj zastopane ribe, okoli 60 vrst.

V večjih akvarijih lahko opazujete tako jate rib odprtega morja, na primer brancine, ciplje, orade in druge plavalke kot tudi jate rib, ki se raje zadržujejo v obalnem pasu, to so črniki, salpe, kavali, fratri, špari in druge.

Iz lukenj skalnega grebena vas bodo mrko pogledali ugorji, murene, ob njih pa radovedne kirnije. V manjših akvarijih se skrivajo številne babice, sprehajalčki, usnjače, pirke, volkci, prisesniki. Z nekaj sreče in natančnim očesom boste opazili celo sramežljivce peščenega in muljastega dna, ki nam iz peska težko pokažejo kaj več kot le štrleče oči ali plavut; to so morski listi, zvezdogled, morski zmaj.

Seveda je tu še par dolgonosih morskih konjičkov, ki nas občasno očarajo s svojim paritvenim plesom, navadni morski psi, morska mačka in balestra. Ne manjkajo niti številni raki, od drobne žagaste kozice pa vse do mogočnega jastoga in raroga. Akvarije si delijo s številnimi mehkužci, tako školjkami in polži kot hobotnico in sipami.

K barvitosti in razgibanosti akvarijev vsekakor prispevajo tudi številne vrste spužev, ožigalkarjev in predvsem iglokožcev, kot so morske zvezde, kumare, ježki ter kačjerepi.

URNIK

TOREK – NEDELJA: 10.00 – 17.00
* zadnji vstop v akvarij je 20 minut pred zaprtjem

Med zimskimi šolskimi počitnicami bo akvarij odprt tudi ob ponedeljkih. Vabljeni!

KONTAKTI

AKVARIJ PIRAN

Kidričevo nabrežje 4 | 6330 Piran | SI

+386 5 673 25 72

akvarij@upr.si

aquariumpiran

Strokovna vodja – dr. Manja Rogelja

+386 31 713 462

CENTER ZNANOSTI UNIVERZE NA PRIMORSKEM

Taja Pajmon Rak

+386 51 215 702

taja.pajmon.rak@upr.si